5. helmikuuta 2015

Sieni-pekonipiiraat

Mikä olisikaan venäläisempää kun erilaiset pienet piiraat. Tämä ohje ei ehkä sovellu laihduttajille, mutta sienten ystäville ehdottomasti. Siinä missä Suomessa tällaiset piiraat valmistetaan usein voitaikinasta, tässä ohjeessa pohjana on hiivataikina. 


Taikina:
2 dl maitoa
15 g hiivaa (= n. 5 g kuivahiivaa)
1 kananmuna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Täyte:
1 prk siitakesieniä (300 g)
1 sipuli
2 rkl voita
100 g pekonia
120 g smetanaa
1,5 dl keittämätöntä riisiä
mustapippuria
suolaa
timjamia
1 kananmuna

Valmistus:

1. Laita ensin sienet likoamaan veteen. Kaada vesi pois ja valuta sienet. Keitä myös riisi valmiiksi.

2. Valmista tämän jälkeen taikina. Liuota hiiva lämpimään maitoon ja lisää sitten yksitellen kananmuna, suola ja vähitellen vehnäjauhot. Alustamisen lopussa lisää joukkoon pehmeä voi. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. puoli tuntia. 

3. Hienonna sipuli, pekoni sekä sienet. Paista pekonit pannulla rapeiksi, nosta talouspaperin päälle ja valuta ylimääräinen rasva pois. Kuullota sipuli voissa, lisää sienet ja jatka paistamista kunnes neste on haihtunut. Ota pannu pois liedeltä, lisää smetana, riisit ja mausteet. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten puolikas kananmuna.

4.  Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamasi kokoisia pyöreitä paloja, nosta pellille ja pane ruokalusikallinen täytettä ympyrän toiselle reunalle. Voitele reuna vedellä, nosta toinen reuna täytteen päälle ja nipistä tiukasti kiinni.

5. Voitele piirakat lopulla kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Vinkki: lähes samalla ohjeella voi tehdä myös avonaisia sienipiiraita, joita kutsutaan Venäjällä nimellä rasstegai. Jätä tällöin täytteen riisi pois, laita täyte taikinympyrän keskelle ja rypytä kuten karjalanpiirakat.


 / Annika

1 kommentti:

  1. Nams, varmasti hyviä ja teekin niitä heti tänään :)

    VastaaPoista