7. joulukuuta 2016

Maukas ja monipuolinen hirssi

Syötkö aina riisiä, pastaa tai perunaa? Jokainen kaipaa arkiruokaansa joskus vähän vaihtelua, ja yksi helppo tapa on vaihdella aterian lisäkkeitä. Hirssi- ja tattarisuurimot ovat mainio vaihtoehto perunalle ja riisille. Monesti hirssiä saatetaan keitellä puuroksi, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla muitakin valmistustapoja!

Venäjällä hirssiä syödään sekä arkena että pyhänä ja hirssisuurimot sopivat hyvin niin liha-, kala- kuin kasvisruokien pariksi. Monipuolinen hirssi käy niin risottoihin, keittoihin kuin pääruoan lisäkkeeksi. Hirssiä voi hyvin käyttää myös riisin tapaan esimerkiksi pata- ja laatikkoruokiin. Keitettyjä hirssisuurimoita taas voit lisätä kasvispihveihin tai tehdä niistä couscousin tapaan ruokaisan salaatin.

Ravintoarvoiltaan hirssi on oiva lisäke. Hirssi esimerkiksi sisältää enemmän rautaa ja magnesiumia kuin täysjyväriisi. 100 grammassa hirssiä on myös proteiinia 11,5 g eli enemmän kuin tavallisessa riisissä, jossa proteiinia on n. 8-9 g. Eikä hirssiä ole hinnallakaan pilattu: kilo hirssiä maksaa kaupassa alle 4 €. Tässä muutama idea kokeiltavaksi kotona!

Talvinen hirssi-kurpitsasalaatti


Talvella salaatti kaipaa makua muustakin kuin kurkusta ja tomaatista. Tämän hirssisalaatin kasviksia voit vaihdella mielesi mukaan. Ruusu- ja lehtikaalin tilalla voit käyttää esim. parsakaalia tai broccolinia. Kurpitsan tilalle sopii myös hyvin bataatti. Ravitseva salaatti on helppo tehdä vaikka evääksi mukaan töihin.



Ainekset:

2 dl Dovgan hirssisuurimoita
4 dl vettä
1 punasipuli
1 myskikurpitsa
3 porkkanaa
200 g ruusukaalia
100 g cashewpähkinöitä
200 g lehtikaalia
1 granaattiomena
2 avokadoa

kastike:
kourallinen basilikaa
valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa, pippuria

Keitä hirssi pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise ja kuori kurpitsa. Poista siemenet ja paloittele kurpitsa suupaloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat paksuiksi lanteiksi. Leikkaa kuorittu punasipuli reiluiksi lohkoiksi. Puolita ruusukaalit. Nosta kasvikset uunipellille ja lisää joukkoon öljyä ja ripaus suolaa. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa 20-30 min kunnes ne ovat haarukalla kokeiltaessa kypsiä.

Valmista sillä aikaa salaatinkastike. Silppua basilika, murskaa valkosipulinkynsi ja purista sitruunasta mehu.Yhdistä kaikki aineet ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike jäähtyneen hirssin joukkoon.

Poista lehtikaalista lehtiruodit ja leikkaa lehdet ohuiksi suikaleiksi. Paahda pähkinät kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet. Viipaloi avokado. Yhdistä kaikki aineet kulhossa tai koko salaatti suoraan lautasille.

Lämmin hirssi-kasvislisäke 


Hirssisuurimoista valmistat kasvisten kera helposti lisäkkeen. Tämä hirssi-kasvislisäke sopii hyvin kun kaipaat helppoa ruokaa, joka on samalla myös terveellistä.  Kasviksia kannattaa vaihdella oman maun ja sesonkien mukaan. Tämä on myös oiva paikka upottaa kaikki jääkaappiin unohtuneet kasvikset.


Ainekset:

1 sipuli
kuutioituja kasviksia, esim. tomaattia, paprikaa tai porkkanaa
2 dl Dovgan hirssisuurimoita
4-5 dl kasvislientä
haluamiasi mausteita

Huuhtele hirssi. Kuullota hienonnettua sipulia ja kasviskuutioita öljyssä. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Mittaa joukkoon hirssisuurimot ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Lisää tarvittaessa vettä, jos hirssi ei vielä ole kypsää.

Hirssiä maustamaan sopivat hyvin yrtit, sitruunamehu, tomaattisose. Kasviksilla höystetty hirssi toimii erityisen hyvin lisäkkeenä kalalle tai kanalle. Lisäämällä joukkoon esim. sieniä, pähkinöitä, siemeniä tai papuja saat hirssistä vielä ruokaisamman.

Perinteinen hirssipuuro


Hitaasti hauduttamalla saat hirssistä pehmeää puuroa, joka maistuu lämpimänä hillon tai tuoreiden marjojen kera. Kokeile perinteistä hirssipuuroa aamu-, väli- tai iltapalaksi.


Ainekset (neljälle):
3 dl Dovgan hirssisuurimoita
3 dl vettä
1,25 l maitoa
ripaus suolaa

Kuumenna kattilassa vesi ja lisää joukkoon huuhdellut hirssisuurimot ja suola. Keitä kunnes vesi on imeytynyt hirssiin. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia aina välillä sekoittaen. Puuro on valmista kun kaikki neste on imeytynyt ja suurimot puuroutuneet. Tarjoa hillon tai tuoreiden marjojen kera.



Dovgan hirssisuurimot 1 kg
Uusi 1 kg Dovgan hirssisuurimo on nyt kaupoissa. Kokeile hirssiä puuron lisäksi risottoihin, keittoihin tai pata- ja laatikkoruokiin. Dovgan hirssisuurimoita löydät tavallisista, hyvin varustetuista ruokakaupoista. Jos tuotetta ei ole hyllyssä, kannattaa aina esittää toiveita henkilökunnalle.

Tutustu tuotteeseen kotisivuillamme »

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti