19. joulukuuta 2016

Vinkit helpompaan joulun viettoon

Jouluna tärkeintä on syödä yhdessä, joten ruoanvalmistuksen ei tarvitse olla vaivalloista. Kokosimme muutamia vinkkejä herkulliseen joulupöytään, joka ei vaadi tuntikausien uurastusta etukäteen.

Joulun buffetpöytä


Joulupöydän kuuluu olla runsas: tarjolla on kalaa monessa muodossa, mätiä, salaatteja sekä kasviksia. Pöydän kattaminen voi kuitenkin olla myös todella helppoa. Jo pelkistä kaloista saat helposti kunnon zakuska-pöydän, josta herkuttelijat voivat poimia itselleen ruisnappien tai saaristolaisleivän päälle täytteet, kukin oman makunsa mukaan.


Laadukkaat savustetut kilohailit voit hyvin nostaa pöytään sellaisenaan. Kata joulun kalapöytään esimerkiksi:

- Savustettu kilohaili öljyssä
- Savustettu kilohaili tomaattikastikkeessa

Muista myös erilaiset mädit. Kasvissyöjille edullinen ja maistuva vaihtoehto on merileväkaviaari Vegan Cavi'ar.



Eikä alkupalapöydästä tietenkään sovi unohtaa suolakurkkuja smetanalla ja hunajalla:


Eräs suosituimmista juhlaruokalajeista Venäjällä on Olivier-salaatti. Suomessakin salaatti kuuluu olennaisena osana joulupöytään, tosin italiansalaatti-nimisenä. Tässä yksi helppo ohje!

Olivier-salaatti

5 perunaa keitettynä
3 porkkanaa keitettynä
3 keitettyä kananmunaa
200 g keitto- tai palvikinkkua
200 g herneitä
3-4 venäläistä suolakurkkua
suolaa
Provansal-majoneesia

Pilko perunat, porkkanat, kananmunat, kinkku ja suolakurkku tasakokoisiksi kuutioiksi. Lisää herneet sekä suolaa ja majoneesia makusi mukaan. Pidä salaatti jääkaapissa tarjoiluun asti.

Muita ideoita joulupöytään:

> Kilohailikaviaari
> Sienikulibiak


Tai mitä jos tekisit jouluhalon vaihteeksi suolaisena? Kulinaari-blogissa on mainio resepti savustetulla kilohaililla ja punajuurella täytettyyn jouluhalkoon

Jouluherkkuja miettiessä kannattaa muistaa myös piparjuuritahna, joka maustaa punajuurisalaatit, rosollin kastikkeen tai perinteisten laatikoiden ohella tarjottavan punajuurivuoan. Kauniin joulunpunaisen kastikkeen saat myös piparjuuri-punajuuritahnalla. Rosollin tilalle voit kokeilla myös valmista punajuurisalaattia.

Makeannälkään


Joulun jälkiruuissa ja leivonnaisissa makeutettu maitotiiviste eli kondensoitu maito on näppärä aines. Leivo kakut ja piirakat tai tee piparkakunmakuista fudgea! Maitotiivisteestä voit tehdä myös mintunmakuisia suklaamakeisia.

Karamellisoidusta maitotiivisteestä saat helpon kinuskikastikkeen minikokoisille karpalo-kinuskipavloville. Jos ostat marengit valmiina kaupasta, syntyy jälkiruoka nopeasti.


Kahvipöydän joulutortut voit täyttää luumuhillon sijasta paistonkestävillä Sharlotka-omenapaloilla.


 Muita makeita herkkuja:

> Sacherkakku granaattiomenakastikkeella
> Helppo toscakakku ja suussasulava kinuski
> Key Lime –piiras
> Kinuski-omenapilvi
> Puolukka-kinuskipitko

> Appelsiini-kinuskijäätelö 

Juomaksi


Jouluun kuuluu tietenkin glögi. Mitä jos tekisit sen tänä vuonna granaattiomenatäysmehusta?100 % granaattiomenamehu ilman lisättyä sokeria on mainio vaihtoehto etenkin, jos et pidä liian makeasta.

> Granaattiomenaglögi
> Granaattiomenadrinkki
 

Näiden vinkkien myötä toivotamme oikein herkullista ja stressitöntä joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti