18. maaliskuuta 2016

Keväinen ananaspiirakka

Perinteisesti pääsiäisenä nautitaan pashaa, babaa ja kulitsaa sekä monenlaisia rahkaleivonnaisia. Raikas ananaspiirakka tuo tähän vaihtelua ja kruunaa pääsiäisaterian tai pääsiäisen kahvihetken. Pirteä keltainen väri tuo kevätfiilistä myös ihan tavalliseen viikonloppuun.

Piirakassa on käytetty makeutettua maitotiivistettä, joka on sekä erinomainen raaka-aine leivontaan että tarvittaessa myös maidon korvike. Monesti hyvin säilyvä maitotiiviste pelastaa kun maito on loppu ja tekee mieli kahvia tai teetä. Myös monet makeista jälkiruoista ja leivonnaisista voi tehdä maitotiivisteestä. Venäläisen keittiön pinterestiin olemme keränneet jo yli 80 ideaa maitotiivisteen käyttöön.


Tällä ohjeella voit tehdä joko yhden ison piirakan (vuoan halkaisija n. 20-22 cm) tai 12 kpl pieniä piiraita (halkaisija n. 9-10 cm).

Murotaikina:
100 g voita
50 g sokeria
165 g vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ kananmuna

Täyte:
1 prk (397 g) Dovgan makeutettua maitotiivistettä
2 keltuaista
n. 4 dl (kahdesta 230 g säilykepurkista) ananasmurskaa valutettuna, säästä mehu!
150 ml ranskankermaa
1,5 rkl sokeria
1 tl maissitärkkelystä

Voit käyttää piirakkaan myös valmista murotaikinaa. Jos teet taikinan itse, ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-seokseen. Lisää kananmuna ja sekoita mahdollisimman vähän, kuitenkin niin että taikinasta tulee tasainen. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.

Kauli taikina levyksi ja nosta kaulimen avulla kakkuvuokaan tai pieniin tartalettivuokiin (helpointa nostaminen on kaulimen avulla). Siisti ylijääneet reunat. Pistele pohja haarukalla ja siirrä hetkeksi jääkaappiin. Lämmitä sillä aikaa uuni 200-asteeseen. Esipaista isoa piirakkaa uunin alatasolla noin 10-12 minuuttia tai kunnes reunat saavat hieman väriä. Pienille piiraille riittää n. 8-10 min.

Laske uunin lämpötila 160ºC-asteeseen. Valuta ananasmurskasta mehu huolellisesti esim. siivilässä ja säästä mehu. Vatkaa kulhossa maitotiiviste, keltuaiset ja 3/4 dl murskasta valutettua ananasmehua sekaisin. Lisää joukkoon 1,5 dl ananasmurskaa. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle. Jatka paistamista n. 25 min tai kunnes täyte on jähmettynyt (pienet piiraat n. 10 min).

Levitä päälle ranskankerma ja paista vielä 5-10 minuuttia. Jäähdytä.

Lisää sokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Kaada vähitellen sekaan 3/4 dl ananasmehua. Lisää myös loppu ananasmurska. Kuumenna matalalla lämmöllä sekoittaen kunnes sakenee. Jäähdytä ja levitä jäähtyneenä piiraan päälle. Siirrä piiras jääkaappiin ja tarjoa hyvin jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti