2. maaliskuuta 2016

Omena²-granola

Granola on erinomainen aamu- tai välipala – ei pelkästään herkullisen maun vaan myös sen terveellisyyden takia. Esimerkiksi pähkinät sisältävät runsaasti hyvälaatuista rasvaa sekä mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja. Kaurahiutaleiden matala glykeeminen indeksi puolestaan pitää huolen siitä, että verensokeri pysyy pitkään tasaisena. 

Puhumattakaan siitä, että tässä on omenaa potenssiin kaksi! Siis sekä granaattiomenaa että tavallista. Granaattiomenamehun terveyshyödyistä on blogissa ollut juttua aiemminkin. Öljyistä auringonkukkaöljy taas sisältää eniten E-vitamiinia ja runsaasti terveellisiä, tyydyttymättömiä rasvahappoja. Syitä nauttia granolaa voisi siis keksiä vaikka miten.

Itse tehtyä granolaa on vaikea päihittää siksikin, että sekaan voi laittaa kaikkea juuri sen verran kuin haluaa. Ja myös jättää pois sen, mitä ei halua. Tässä granolassa ei esimerkiksi ole ollenkaan lisättyä sokeria. 

Tällä reseptillä tulee reippaasti valmista granolaa, joten voit halutessasi puolittaa ohjeen.

Omena²-granola
1 l kaurahiutaleita
4 dl (n. 250 g) pähkinöitä
4 dl siemeniä (esim. pellava, auringonkukka, kurpitsa, seesami)
2 dl kylmäpuristettua neitsytauringonkukkaöljyä
1 dl Narsharab-granaattiomenasiirappia
3 dl Sharlotka-omenapaloja
1,5 tl suolaa
2 tl kanelia

n. 2 dl kuivattuja hedelmäpaloja maun mukaan (valmiiseen granolaan)

Valmistus: 
Jos haluat, voit ensin rouhia pähkinöitä hieman tai käyttää ne kokonaisina. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja levitä uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista 200-asteisessa uunissa (kiertoilmauunissa 180°C) n. 25-40 minuuttia aina välillä käännellen kunnes granola on kultaisen väristä. Lisää kuivatut hedelmäpalat kun granola on jäähtynyt.



Granola on siitä kätevä, että voit käyttää siihen melkein mitä tahansa pähkinöitä, siemeniä ja hiutaleita. Sekoittamalla erilaisia pähkinöitä saat granolasta myös parhaan terveyshyödyn. Myös tattarisuurimot sopivat granolaan hyvin. Jos kaapissasi siis on ylimääräisiä siemen-, pähkinä- tai hedelmäsekoituksia, nyt niillekin on käyttöä.

Tällä ohjeella tehty granola maistuu miedon kaneliselta. Omenan ja kanelin yhdistelmä on tietenkin klassikko, joten kanelia voi halutessaan laittaa enemmänkin. Makeamman granolan taas saat lisäämällä joukkoon esim. hunajaa. Voit tehdä myös suklaa-granolan lisäämällä valmiin granolan päälle sulatettua suklaata raitoina.


Granolaan tarvitaan tietenkin öljyä sekä jotain tuomaan makeutta. Kylmäpuristettu neitsytauringonkukkaöljy on sekä terveellinen että hyvänmakuinen vaihtoehto. Auringonkukkaöljy saa granolan maistumaan entistä pähkinäisemmältä. Granaattiomenasiirappi taas tuo granolaan sopivaa happamuutta ja väriä.

Granaattiomenasiirappia, omenapaloja ja auringonkukkaöljyä saa kaikkia hyvinvarustetuista ruokakaupoista kautta maan (katso jälleenmyyjät) tai verkkokaupasta.


Maustamattoman jogurtin kanssa nautittuna granola on erityisen vatsaystävällistä, mutta granola maistuu tietenkin herkulliselta myös kylmän maidon kera.

Valmis granola säilyy tiiviissä purkissa huoneenlämmössä parikin kuukautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti