7. syyskuuta 2014

Karhunlaukka - luonnon villiyrtti ja ruohosipulin sukulainen

Tänään valmistimme paistettuja kanafileitä ja teimme lisuukkeeksi kasviksia,
mukana uusi tuttavuus karhunlaukka.

Karhunlaukka oli itselleni ihan uusi makuelämys - perheen kokki kylläkin osasi valistaa minua
jo etukäteen, että kysymyksessä on ruohosipulille sukua oleva kasvi.





No, minähän ryhdyin selvittämään, mikäs se karhunlaukka oikein on miehiään?

Karhunlaukka on valkosipulille tuoksuva ja miedosti maistuva luonnon villiyrtti.     

"Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi ja se kuuluu ruohosipulien heimoon.
Muinaiset Germaanit uskoivat karhunlaukalla olevan maagisia voimia.
Myös keskiajan yrttioppineet kiittelivät karhunlaukkaa. Vanha sananlasku toteaa: „"karhunlaukkaa toukokuussa, niin koko vuoteen ei tarvitse lääkkeitä".
Samoin kuin valkosipuli, karhunlaukkaa vaikuttaa tutkitusti valtimoiden kovettumista, korkeaa verenpainetta ja ilmavaivoja ehkäisevästi. Karhunlaukka edistää sapen ja maksan toimintaa. Sen lisäksi sillä on antibakteerinen vaikutus. Karhunlaukassa on rautaa 20 kertaa enemmän kuin valkosipulissa."

No niin, sitten vaan maistamaan!


Kasvislisuke (kanafileiden ja riisin kanssa) valmistettiin sillä hetkellä kotona olevista vihanneksista:

- kesäkurpitsaa
- purjosipulia
- karhunlaukkaa


Paista kasvissuikaleita hetki pannulla.
Huom! Lisää karhunlaukka pannulle vasta ihan viimeisenä, niin se pysyy rakenteeltaan napakkana.
Tämä siksi, että säilykkeenä karhunlaukka on jo valmiiksi kypsennetty.

Karhunlaukan kanssa voit
varioida erilaisia kasviksia.




Makuraati tykkäsi kasvislisukkeesta,
tässä ruokailijoiden kommentteja:
"Tässä karhunlaukassa on kiva valkosipulinen mutta silti mieto maku."
"Joo, tämä toimii, maukasta."
"Antaa hyvän säväyksen mietojen ja vähän mauttomienkin kasvisten kanssa".
"Sopii wokkien ja mietojen kasvisten kanssa antamaan
vähän potkua".


Karhunlaukkaa käytämme taatusti uudestaankin!

Kokeilussa oli Dovgan -tuotemerkin,
Venäläisen keittiön herkkuja -tuotehyllystä
löytyvä lasipurkissa oleva säilyke.


Lisätietoa tuotteesta voit lukea tästä >>


/ Maarit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti